هر آنچه باید در مورد ضد آفتاب بدانید

هر آنچه باید در مورد ضد آفتاب بدانید

01 بهمن 1398

نور خورشید همه جا هست. و چه کسی است که از این نعمت بزرگ شاکر و خرسند نباشد. اما قبل از این که در معرض نور مستقیم خورشید قرار بگیرید بهتر است بدانید چطور پوست خود را در مقابل عوارض آن مقاوم کنید. اینجاست که اهمیت استفاده از یک ضد آفتاب مناسب بروز می کند. در استرالیا تحقیقاتی در این زمینه صورت گرفته که نشان داده است استفاده روزانه از ضد آفتاب می تواند تا 50 درصد از ابتلا به ملانوما (نوعی سرطان خطرناک و کشنده پوست) و تا 70 درصد از پیشرفت آن جلوگیری کند. شرکت کنندگان در این تحقیقات، جمعی از مردم استرالیا بودند که نسبت به سایر مردم دنیا ریسک بالاتری دراحتمال ابتلا به سرطان پوست داشتند. ما امیدواریم نتیجه این تحقیقات  حداقل تلنگری باشد برای خوانندگان. چرا که امروزه علی رغم فعالیت های گسترده کمپین های "ایمنی در برابر نور آفتاب" ، احتمال ابتلا به سرطان ملانوما تا 45 درصد افزایش داشته! و حتی احتمال دو نوع سرطان دیگر که البته کمتر رایج هستند (اسکواموس و باسال) نیز تا 16 درصد افزایش داشته است. البته نباید نقش ژنتیک را در احتمال ابتلا به سرطان نادیده گرفت. اما قرار گرفتن پوست در معرض نور آفتاب (نظیر اشعه های برونزه کننده) مسئول افزایش 65 درصدی احتمال ابتلا به ملانوماست. صدایتان را می شنویم که می پرسید: "قبول، اما از چه ضد آفتابی استفاده کنیم که واقعا موثر باشد؟" سوال خوبی است. و پاسخ این سوال نزد ماست.


از مصرف ضد آفتاب‌های حاوی مشتقات چالش برانگیز خودداری کنید 


برخی (و نه همه ) محققان پرچم قرمز خود را در مقابل دو ماده قابل جذب موجود در ضد آفتاب های معمول بالا برده اند: اکسی بنزون و رتینیل پلامینت (نوعی ویتامین آ). این دو ماده در صدها برند ضد آفتاب موجود است. حال نگرانی کجاست؟ به طور خلاصه، "اکسی بنزون" که از سال 1978 به دلیل خاصیت پوشانندگی در مقابل اشعه "یو وی ای" یا "یو وی بی" در تولید ضد آفتاب ها استفاده می شود ، نوعی اختلال هورمونی به همراه دارد و در تحقیقات آزمایشگاهی عملکرد استروژن را تحت تاثیر قرار می دهد. "رتینیل پلامینت" نیز در شرایط آزمایشگاهی منجر به  نوعی جهش ژنتیکی می شود. به عبارت دیگر یک یا هر دو ماده می توانند خود باعث ایجاد سرطان شوند! هر چند در مورد تاثیر واقعی این دو ماده در بدن، در میان متخصصین پوست دانشگاه های آمریکا و دیگر کارشناسان اختلاف نظر است. آنچه ما فکر می کنیم و پیشنهاد می دهیم: حداقل تا روشن شدن نتیجه تحقیقات، از ضد آفتاب هایی استفاده کنید که برای پوشانندگی در مقابل اشعه "یو وی ای" یا "یو وی بی" در تولید آنها دو ماده  " زینک اکسید" یا "دی اکسید تیانیوم" میکرونیدل شده به کار کار رفته باشد. فعلا این دو ماده جایگزین مناسب تری نسبت به دو ماده قبلی هستند، ضمن این که بر خلاف ضد آفتاب های شیمیایی جذب پوستی هم ندارند. ذررات میکرونیدل شده باعث می شوند که پوشش ضد آفتاب بر روی پوست ظاهر گچی به خود نگیرد. هر چند زینک میکرونیدل شده ارجحیت دارد چرا که در مقایسه با "دی اکسید تیانیوم" ظاهر بهتری بر روی پوست ایجاد می کند.


به درجه "SPF" ضد آفتاب توجه آگاهانه کنید


 "اس پی اف" یا همان "فاکتور محافظت در مقابل نور خورشید" با عددی نشان داده می شود که در بسیاری از ضد آفتاب ها خیلی بالاست و لذا نوعی احساس کاذب امنیت ایجاد می کند! اما حتی اگر این عدد به درستی و صادقانه بیان شده باشد، تعداد اندکی از مردم به طور موثر و به مقدار مناسب از ضد آفتاب استفاده می کنند. پس ترجیحا از برند های معتبر با "اس پی اف" بالاتر استفاده کنید، هر چند اس پی اف 30 در مقایسه با اس پی اف 15 فقط 4 درصد بیشتر  میتواند اشعه یو وی بی را فیلتر کند (97 درصد در مقابل 93 درصد). توصیه ما به شما:  ضد آفتاب هایی با اس پی اف حداقل 30 یا حتی بالاتر استفاد کنید تا در مقابل اشعه "یو وی بی" ایمنی بیشتری داشته باشید.


محافظت در مقابل اشعه "یو وی ای" را دست کم نگیرید


 عدد " اس پی اف" فقط میزان محافظت در مقابل اشعه "یو وی بی" را نشان می دهد . علای رغم سالها مشاجره، هنوز سازمان غذا و دارو نتوانسته شرکت های سازنده ضد آفتاب را متقاعد کند که میزان محافظت محصولاتشان در مقابل اشعه"یو وی ای" را به وضوح مشخص کنند. مصرف کننده باید از وجود و میزان ایمن موادی که باعث حفاظت در مقابل اشعه "یو وی ای" می شوند آگاه باشد. موادی نظیر "آووبنزن، دی اکسی بنزن، و البته دی اکسید زیک و دی اکسید تیتانیوم". دقیقا درست حدس زدید: ضد آفتاب هایی که حلاوی زیک اکسید میکرونیدل شده هستند، در مقابل اشعه های "یو وی ای" و "یو وی بی" محاظت بسیار خوبی ایجاد می کنند.


پول خود را هدر ندهید


لازم نیست یک ضد آفتاب خیلی گران بخرید، آنقدر گران که حیفتان بیایید از آن استفاده کنید! همانطور که می دانید افراد ، بخصوص بزرگسالان نیاز دارند هر چند ساعت یک بار  به ویژه بعد از تعریق یا شنا، ضد آفتاب خود را تجدید کنند. پس باید به قدری پول بدهید که بعدا برای تجدید مکرر به مشکل بر نخورید. لذا به قدری هزینه کنید که بتوانید با خیال راحت پوست خود را با میزان کافی از ضد آفتاب پوشش دهید و مکرر آن را تجدید کنید.


برای استفاده از ضد آفتاب بهانه تراشی نکنید


بهانه هایی نظیر " حس بد، چربی، عطر، ظاهر گچی، سوزش چشم و ..." واهی و گذرا هستند. امروزه داروخانه ها طیف وسیعی از پیشنهادات را به مشتریان خود ارائه می دهند. " نوع معطر یا بدون عطر، داری رنگدانه یا بدون رنگ، چرب یا فاقد چربی، قوی برای زمان تعریق و ورزش یا ملایم برای زمان های معمولی، ضد آکنه یا ضد پیری و...". تمام آنچه شما باید انجام دهید این است که نوع ضد آفتاب مناسب خودتان را انتخاب کرده و حتما به صورت مداوم و موثر از آن استفاده کنید.

بیشتر بخوانید: نحوه استفاده از ضد آفتاب با آرایش

مطالب مرتبط